SEIKKAILUUN / RUMBA - interview

Silmäin alla Jeesuksen

Tänä krapula-aamuna ei tilata pizzaa tai tuijoteta piirrossarjoja. Helsinkiläinen All Stars vei Rumban kirkkoon!

Popyhtye All Stars on kutsunut Rumban jumalanpalvelukseen monestakin syystä. Vokalisti Meri työskentelee nuorisopastorina helsinkiläisessä seurakunnassa. Kitaristi Arttu taas on papin poika, vaikkakin kertoo suhteensa uskontoon olevan ristiriitainen. ”Viisivuotiaana isä otti minut puhutteluun ja sanoi, ettei Jumalaa ole olemassa. Se sanoi olevansa ammattiuskovainen ja kokevansa itsensä enemmänkin kommunistiksi ja ateistiksi.”

Eivätkä yhtyeen hengelliset yhteydet edes hämmentävään pappi-isään! ”Niin, rumpalimme Jani taas näyttää ihan Jeesukselta”, kitaristi-laulaja Aki tiedottaa.

Tapaamme siis aurinkoisena sunnutaiaamuna kukonlaulun aikaan Malmin kirkolla. Kellot kumahtavat kirkon pihalla niin mahtipontisesti, että syntistä ihmislasta ihan puistattaa. Tottelemme kuitenkin kilkattimien kutsua ja kipuamme kirkon parvelle.

Käsiohjelman mukaan messu koostuu 28Ha kohdasta. Liturgi avaa pelin komealla "Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen" -lurautuksella. Me seurakuntalaiset vastaamme: "Aamen, aamen, aamen".

Päivän saarna osoittautuu aavistuksen puisevaksi, joskin siinä esiintyy sana ”napanöyhtä”. Kyllä, ihan oikeasti. Sitten vedetään parit virret. Meri veisaa luonnollisesti vanhan tekijän elkein, kun taas toimittajan aamukurkulle ylä-D tuntuu ylitsepääsemättömältä suoritukselta.

Ehtoollinen on niin juhlallinen, että jännittää. Postimerkin makuisesta öylätistä ei ole kankkusruuaksi, vaan se muuttuu pureskellessa suussa eräänlaiseksi pieneksi pahvipalloksi. Sherrymäisen makea viinitilkka sen sijaan lämmittää edellisyön rientojen rasittamaa kulkijaa.

Reilun tunnin mittaisen messun jälkeen vuorossa ovat luonnollisesti kirkkokahvit, jotka nautitaan lähistöllä asustavien Merin ja Akin luona. Pöytään löytyy jopa klassista pullapitkoa ja mehukannu. Kerrassaan idyllisen kattauksen keskellä dippailemme kaffileipää kuumaan lattekuppiin ja pohdimme uskon asioita.

Ensin perataan messun huippukohtia. ”Ehtoollinen on aina koskettava elämys”, Aki tuumii. ”Ja sitä viimeistä virttä oli mahtava veisata.”

”Minä annan propsit siitä, että pappi rukoili sen puolesta, että kehitysavun määrää nostettaisiin 0,7 prosenttiin”, Arttu hehkuttaa. ”Parvella tunnelma oli kyllä vähän ulkopuolinen. Fiilis olisi ollut parempi siellä permannolla muun kansan seassa.”

Kirkosta eronnut basisti Mikko puolestaan tuumii olleensa paikalla ”turistina”.

”Kolehti oli aika hieno ja öylättikin mainio juttu. Kirkon arkkitehtuuria oli myös mukava tarkkailla. Jumalallinen luonnonvalo lankesi kirkon ikkunoista hyvin kauniisti minunkin syntisille kasvoilleni.”

Tehtäköön vielä selväksi, että vaikka yhtyeestä vakaumuksellinen kristitty löytyykin, ei All Starsin musiikista ole poimittavissa minkäänmoisia gospelsävyjä. Joitakin bändin jäseniä genre suorastaan puistattaa.

”Esimerkiksi eräällä helsinkiläisellä kirppiksellä soi aina sama iskelmärock-henkinen gospel-levy, joka on jotain niin hirveää, että tekee mieli tarttua aseeseen ja ampua kaikki”, Arttu kertoo. ”Kummallista kyllä levyn laulaja kuulostaa ihan Ville Leinoselta. Olisiko se joku Leinosen salainen sivuprojekti?”

Teksti: Laura Friman, Rumba
MUSIC
Older slower softer**
I've seen you all before**
Better Alone **
Sensation-Promo
D'mon Everybody demo-97

GIGS
Telakka 24.03.2004
American Brothers Awards 2004
Aisti Klubi, 2002
Aisti-Tour
Intependent Tunes
Telakka-98
Fönsters of Rock - 98

INTERVIEWS
Rumba.fi 2005
Seikkailuun 2005
Finpop 2004**
Rockmusica.net 2003
Rumba 2000