ROCKMUSICA.NET - haastattelu

All Starsin lupaava Better alone -EP sai tänä keväänä jatkoa viisikon ensimmäisestä pitkäsoitosta. Yhtyeestä kiinnostuneet voivat kääntyä tiedonnälässään yhtyeen kotisivujen puoleen, mutta vielä senkin jälkeen Mary Christmasin ja kumppaneiden epookki jää hieman epäselväksi. Ainakin yhtyeellä näyttäisi olevan yksi innokas fani, itsevarma levy-yhtiö ja suunnitelmia Amerikan valloituksesta. Ensilevynsä julkaisseelta yhtyeeltä tämä on kieltämättä hyvin.

All Stars koostuu viidestä jäsenestä: laulaja Meri Ala-Kokosta (Mary Christmas), rumpali Jani Tihisestä (Jani of Feelings), kahdesta kitaristista (Aki Ala-Kokko, a.k.a Aksu Blackrider ja Arttu Haapalainen, a.k.a Artie Aspens) ja basisti Mikko Ojasesta (Mikis Organics). Yhtye on ollut olemassa jo 90-luvun puolivälistä asti, joten sen laulut ovat paikoitellen yllättävänkin vanhoja. Aktiivisemmaksi musisointi on kuitenkin muuttunut vasta muutaman viime vuoden aikana jäsenistön muutettua asumaan Helsinkiin. Mutta mistä he sitten oikein tulevat? "Oikeestihan me kaikki ollaan Tampereelta" Aksu Blackrider paljastaa. Niinpä Tapparan voitto on miellyttänyt ja illan keikalle kitaristi suunnitteleekin menevänsä Tapparan paita yllään. Mary Christmasilla on puolestaan mukana kokonainen keikka-asu. "Miehille se on helppoa kun voi vaan näyttää rumalta koko ajan", Mary toteaa lyhyesti ja ytimekkäästi. Haastatteluun Mary saapuu sentään vielä siviilivaatteissa, lavakuosiin sonnustaudutaan vasta lähempänä h-hetkeä.

Kuten aiemmin mainittiin, on yhtyeen musiikki paikoin hyvinkin vanhaa. Uudella levyllä kappaleet D-Castle ja Let's Have a Party ovat kaikkein antiikkisinta tavaraa, jälkimmäinen niin vanhaa ettei sitä ole edes tehty All Starsille, vaan muuatta aikaisempaa yhtyettä, Lubricantia varten. "Let's Have a Party on samaisen bändin jäämistöä, se on vaan sovellettu naisvokalistia varten kun se ei pysty murisemaan ihan niin paljon", kertaa Aksu rallatuksen historiaa. Yhteensä kappaleita on All Starsin repertuaarissa lähemmäs 40, mikä on paljon, ainakin kun kyse on kuulemma nimenomaan hyvistä kappaleista. Materiaalia tehdään kuitenkin myös lisää ja Artie Aspens kääntääkin jo katseensa kohti seuraavaa levyä. "Se on hirvee se paine, se on se vaikee toinen levy. Uusia biisejä ollaan tekemässä. Suuria unelmia on että siitä tulee vielä parempi levy kun tää ensimmäinen." Painetta yhtyeen niskaan syytää vaateliaan yleisön lisäksi levy-yhtiö. Mutta mikä All Starsin levy-yhtiö olikaan?

All Stars kuuluu suomalaiseen American Brothers levy-yhtiöön, ja muodostaa myös 100% levy-yhtiönsä yhtyeistöstä. American Brothersilla on muutakin yhteistä All Starsin kanssa; yhtiön johtokunnassa näkyy samoja naamoja kuin itse yhtyeessäkin. Lyhyt kysely tästä paljastaa että puheita uuden yhtyeen tuomisesta levy-yhtiöön on kuulemma vireillä, tulokkaille asetetut kriteerit ovat vain kuulemma hyvin tiukat. American Brothers on saanut paljonkin demonauhoja kuunteluunsa ja kaikista on pyritty antamaan palautetta. Muutamia demoja on tullut ulkomailtakin, ilmeisesti englanninkielisten nettisivujen houkuttelemina. "Tai sitten se on meidän firman nimi. Luulevat nimen perusteella että ollaan jenkkifirma", Aksu naurahtaa. "Alun perin meillä oli hieno nimi, Rebels International, mutta sitä ei saanut tekijänoikeussyistä käyttää. Tää oli tosi iso kriisi meidän yhtiön luomisessa, nimi kun on oikeastaan se kaikkein vaikein juttu yhtiön perustamisessa. Luvista sun muista selvisi noin tuhannella vanhalla rahalla, mutta nimeä jouduttiin miettimään pari kuukautta."

Rankasta finanssitaloudesta onkin hyvä palata taiteellisempiin arvoihin raikasta ilmaa hengittämään. All Stars on soittanut yhdessä jo pitkään, mutta miten musiikki on muuten osa heidän elämäänsä? Pitkää soittorupeamaansa kerratessaan Aksu joutuu pitämään pitkän hiljaisen tovin, kunnes toteaa lopulta: "Mä oon harrastanu musiikkia niin kauan kuin muistan eläneeni, jostain vuodelta kanto". Se on pitkä aika se, ja siihen onkin mahtunut opintoja pianon, huilun ja rumpujen äärellä. Kitaraa ei ole koskaan tullut opiskeltua, mutta soittimen haasteellisuudesta huolimatta Aksu on soittanut sitä All Starsissa useimmiten onnistuneesti. Huilun soiton lopettamiseen Aksulla liittyy surullinen tarina, hän joutui lopettamaan soittamisen opettajansa kuuroutumiseen.

Mary kertaa musiikkihistoriansa lyhyemmin: "Mä soitan kitaraa ja laulan ja teen jonkun verran jonkinlaista musiikkia. Mun isä on musikaalinen, eli ihan himassa oon tän oppinut. Alle kakskymppisenä meillä oli tuolla Hämeessä sellainen bändi, mutta se jäi sitten. Nyt sen bändin biisejä tulee lähinnä esitettyä tuolla muistotilaisuuksissa ja tuollasissa nuorten tilaisuuksissa. Kastejuhlissa ja tämmösissä." Eli jos kiertää innokkaasti kaste- tai rippijuhlia niin sieltä saattaa Maryn löytää esiintymästä. Pastorin tointaan toimittaessa vokalisti on bongattavissa myös kirkkorakennusten saarnastuoleista. Mary heittää ilmaan ajatuksen soololevystä, työnimellä Musta Pastori. Muutkin yhtyeen jäsenet tarttuvat ideaan ja toteavat, että lopultahan he kaikki tekevät soololevyn, asia on vain neuvottelukysymys. "Niin, mehän vaan neuvotellaan itsemme kanssa kuinka paljon me halutaan rahaa meidän levy-yhtiöltä", Aksu toteaa leikillään - mutta vainko puoliksi?

Soittamisen lisäksi musiikin kuuntelu on tuttua yhtyeelle. Aksu on kuunnellut viimeaikoina jazzia ja progressiivinen musiikki Genesiksen malliin on sydäntä lähinnä. Mary pitää monesta musiikista, nuoruudessa punk oli "se" juttu, mutta nyt kuuntelussa olevasta musiikista päättää lähinnä Maryn elämänkumppani Aksu, joka tuo "harva se päivä" muovikassillisen levyjä kotiin. Sonic Youth tulee mieleen artistina joka ei millään uppoa. Siipalle Sonic Youth on puolestaan merkittävä tekijä. "Se on hyvä esimerkki bändistä joka vanhenee tosi arvokkaasti. Ne on tehny 20 vuotta samaa skeidaa jota tavallinen kaduntallaaja pitää hirveenä kamana. Mutta ne on tehnyt sitä 20 vuotta ja se on hieno juttu", kitaristi selittää. Artie arvostaa Leevi and the Leavingsiä ja sanoo sen vaikuttaneen sävellystyöhön suuresti. Hän mainitsee vielä Pixiesin ja Portisheadin rakkautensa kohteiksi, Karkkiautomaatin viimeiseksi jääneen Suudelmilla-levyn ohessa. Mary toteaa Cardigansin ja Radioheadin viimeisimpien levyjen olevan niin hyviä että ne hän olisi halunnut tehdä itse. Artie taas unelmoi siitä, että olisi päässyt tekemään Marvin Gayen What's Going Onin. "Mä haluaisin olla Marvin Gaye. Paitsi että se on kuollu", Artie suree. "Mutta What's Going On on varmaan parhaita levyjä mitä ikinä on".

Antti Jauhiainen, Rockmusica.net


MUSIC
Older slower softer**
I've seen you all before**
Better Alone **
Sensation-Promo
D'mon Everybody demo-97

GIGS
Telakka 24.03.2004
American Brothers Awards 2004
Aisti Klubi, 2002
Aisti-Tour
Intependent Tunes
Telakka-98
Fönsters of Rock - 98

INTERVIEWS
Rumba.fi 2005
Seikkailuun 2005
Finpop 2004**
Rockmusica.net 2003
Rumba 2000